ความแตกต่างของ Fin

ความแตกต่างของ Fin ความแตกต่างของ Fin ความแตกต่างของ Fin

Step 1 ฟินช่วยเพิ่มประสิทธิภาพการพาย SUP ได้อย่างไร

ฟินที่คุณใช้ มีผลต่อประสิทธิภาพการพาย SUP ของคุณในระดับที่คุณอาจจะคาดไม่ถึง รวมถึงประสบการณ์ต่างๆ ที่คุณจะได้รับ เราต้องการอธิบายให้ทุกคนเข้าใจถึงความแตกต่างของฟิน เพื่อให้คุณสามารถเลือกฟินที่เหมาะสมกับคุณในแต่ละวันได้ ไม่ว่าคุณจะออกไปพายเล่น พายเที่ยว หรือแข่งขัน

Your fin can have a profound influence on the performance of your SUP race board and paddling experience. This section in our guide aims to explain the different characteristics SUP fins offer so that you can confidently choose which fin is right for you on any given day, whether you are out cruising or racing.

“ผมจำได้ตอนที่มีคนพูดว่า ฟินมันก็คือฟิน มันไม่ได้สร้างความแตกต่างอะไร นั่นมันไม่จริงเลย นักพาย SUP อาจไม่ต้องการความเร็วเท่านักเล่น windsurf หรือนักเล่นไคท์ แต่ด้วยสถานการณ์ต่างๆ ที่เราต้องเจอ ฟินสร้างความแตกต่างอย่างมากเลยทีเดียว ไม่ว่าคุณจะล่องไปตามทิศทางลม บนน้ำนิ่ง คลื่นลมแรงหรืออะไรที่ยิ่งกว่านั้น ฟินมีผลอย่างมากไม่เพียงแค่เรื่องความเร็วเท่านั้น แต่ยังส่งผลต่อความเสถียร การเลี้ยว และอื่นๆ ฟินที่ดี จะช่วยเพิ่มประสิทธิภาพในการออกไปพาย SUP ของคุณ โชคดีที่ตอนนี้กระเป๋าฟินของผมมีขนาดเล็กลงนิดหน่อย แต่ผมก็ยังพกฟินติดตัวไปทริป 2-3 ชิ้นทุกที่”

“I remember coming into standup when people were saying – A fin is a fin, it doesn’t make a difference. That just isn’t true. Standup paddlers may not go as fast as windsurfers or kiters, but with all the situations that paddlers get into, the fin actually makes a massive difference. Whether you’re going downwind, in the flats, doing a lot of surfing or sprinting—whatever—the fin has a big influence not only on speed but tracking, comfort, turning and other areas that add to your capability. Luckily my bag of fins is a little smaller these days, but there are still a few that I carry everywhere I go.”

Connor Baxter @conbax – SUP World Champion

Stability

ฟินขนาดใหญ่ จะมีพื้นที่ ,ความยาว ,ความกว้างในสัดส่วนที่มากกว่า รวมถึงฟอยล์ที่หนากว่าทั้งหมดล้วนช่วยเพิ่มความเสถียรโดยเฉพาะกับบอร์ด Race ที่มักจะมีสัดส่วนที่แคบ นอกจากนี้ สิ่งที่ช่วยให้คุณพายได้เร็วอย่างที่ต้องการอีกอย่างคือการทรงตัวให้มั่นคง ‘อย่าให้ตกบอร์ด’ เพื่อจะได้ไม่ต้องเสียเวลาปีนขึ้นมาทีหลัง

อีกอย่างที่น่าสังเกตคือ SUP จะทำความเร็วได้ดีตอนที่คุณทรงตัวได้ดี สมดุลกับผิวน้ำ และไม่เทน้ำหนักไปฝั่งใดฝั่งหนึ่ง ดังนั้นผู้เล่นที่ชื่นชอบการพาย SUP บนคลื่นลมแรง ควรเลือกใช้ฟินที่ช่วยเพิ่มความเสถียรให้กับการพาย SUP ด้วย

What’s cord, foil or depth mean? ดูในคู่มือ Fin Science 101 Guide

A larger fin with more surface area, longer depth, wider cord and thicker foil will help stabilize narrow and tippy SUP raceboards and reduce side-to-side roll. This is an extremely important aspect of performance because you’re not fast if you’re falling off.

It is also worth noting that paddleboards are fastest when they are riding flat and not tipping from side-to-side. Intermediate paddlers and those in choppy water or on new-to-them (narrower) boards will want a fin with more stability.

What’s cord, foil or depth mean? Check out our Fin Science 101 Guide

Tracking

Tracking คือการควบคุมทิศทางของ SUP ให้ตรงไปข้างหน้าด้วยการพายเพียงด้านเดียว ซึ่งสำหรับการพาย SUP หากพายแค่ด้านเดียวมากเกินไปบอร์ดจะค่อยๆ ออกนอกเส้นทางที่วางไว้ ดังนั้นถ้าฟินที่ใช้ มีขนาดและพื้นที่ผิวลงตัวพอดี บวกกับฟอยล์มีประสิทธิภาพ จะช่วยให้คุณควบคุมทิศทางได้อย่างที่ต้องการมากขึ้น

สิ่งสำคัญคือต้องมีความสมดุลระหว่างการควบคุมทิศทางกับจุดมุ่งหมายปลายทาง ซึ่งนักพายระดับกลางส่วนใหญ่ต้องการฟินที่ควบคุมทิศทาง หรือ Tracking
ได้ดีไว้ก่อน แต่ในขณะที่นักกีฬามืออาชีพ มักมีจังหวะการพายที่ถี่มากกว่า จึงมักจะใช้ฟินที่ประสิทธิภาพ Tracking ไม่ต้องสูงมากนัก

ตัวอย่างเช่น แชมป์โลก Connor Baxter พาย SUP ด้วยจังหวะที่ถี่มากๆ เขาตั้งเป้าที่จะพาย 10 สโตรกในแต่ละฝั่งระหว่างการแข่งปกติ และจะทำสโตรกสูงสุด 25 ครั้งต่อการพาย 1 ฝั่ง กับการพายระยะทาง 200 เมตร ซึ่งบอร์ดบางประเภทก็ได้รับการออกแบบมาให้มีประสิทธิภาพในด้าน Tracking ได้ดี จึงเลือกใช้ฟินที่เล็กลงได้

Tracking refers to how straight the board travels as you paddle on one side only. The more strokes you paddle on one side, the more the board starts to veer off course. Increased surface area and efficient foils will help you with tracking. A smaller fin with a more efficient foil will track better than a bigger fin with a less efficient foil.

It is important to balance your tracking with your paddling aims. Intermediate paddlers will want a fin which tracks straighter, whereas professional athletes tend to utilize a higher cadence and use a fin with less tracking characteristics. For example, World Champion Connor Baxter paddles with a high cadence and aims to take 10 strokes per side during normal racing and up to 25 strokes per side for the 200m sprint discipline. Some boards have increased tracking built into their design and therefore can utilize a smaller fin.

Speed

สิ่งที่มักเข้าใจผิดคือฟินขนาดเล็กและบางจะทำความเร็วได้ดีกว่า ความเร็วเฉลี่ยและความเร็วสูงสุดเป็นแนวคิดที่ ‘แตกต่างกัน’ ซึ่งความเร็วของบอร์ดโดยรวมเป็นปัจจัยที่เกี่ยวข้องกับหลายตัวแปร ฟินที่ช่วยให้บอร์ดทำความเร็วได้ดี ขึ้นอยู่กับ 3 ส่วนสำคัญคือ ฟอยล์ ,ขนาด และรูปร่าง ซึ่งทั้งหมดเป็นเพียงส่วนหนึ่งของความเร็วเฉลี่ยเท่านั้น

หากคุณสามารถทรงตัวบนบอร์ด Race ที่แคบและพายทางตรงได้อย่างมีประสิทธิภาพ ฟินที่มีขนาดเล็กจะมีศักยภาพมากกว่า แต่ควรระวังเรื่องขนาดที่เล็กเกินไปเพราะหมายความว่าบอร์ดจะเคลื่อนที่ได้เร็วเกินไป ในระดับที่คุณไม่สามารถควบคุมมันได้อย่างที่ต้องการ

สำหรับนักพายส่วนใหญ่ ฟินที่ช่วยให้พวกเขาควบคุมทิศทางในการพายทางตรงได้ดี จะช่วยให้เขาทำความเร็วได้ดีที่สุด

A common misconception is that smaller, thinner fins are faster. Average speed and peak speeds are different concepts and overall board speed is a factor involving a number of variables. The speed potential (this is a function of foil, area and shape) of a fin is only one part of the average speed equation.

If you can balance on your narrow race board and efficiently paddle in a straight line, then a smaller fin will offer more potential but be careful about going too small too quickly. For most paddlers, a fin which helps them track straighter and remain stable will be faster.

Glide Between Strokes

Glide คือ ระยะที่บอร์ดแล่นระหว่างสโตรก และรวมถึงความเร็วที่บอร์ดยังคงรักษาไว้ สำหรับส่วนนี้ ฟินขนาดใหญ่จะมีประสิทธิภาพที่มากกว่า แน่นอนว่าฟินรุ่น Ray ของเราตอบโจทย์ Ray จะช่วยเพิ่มประสิทธิภาพ Glide หรือการแล่นของบอร์ดระหว่างสโตรกได้ดีมาก จุดนี้จึงเป็นปัจจัยสำคัญสำหรับนักพายที่ชื่นชอบการพายทางไกล และการพายในจังหวะที่ไม่ถี่มากนัก

The glide refers to how far the board travels between strokes and how well the board maintains speed. An efficient larger fin like the RAY will help enhance the glide between paddle strokes. This is especially important for longer distances and lower cadence paddling.

Buoy Turning

ในการแข่งขัน ฟินที่เหมาะสม จะสามารถช่วยให้คุณใช้เวลาเพียงไม่กี่วินาทีในการวนรอบทุ่น ฟินที่ตั้งตรงและมีคอร์ดที่แคบกว่า จะช่วยให้บอร์ดหมุนได้เร็ว ควบคุมทิศทางได้ง่ายกว่าเมื่อเทียบกับฟินขนาดใหญ่ คอร์ดที่กว้างจะส่งผลให้เลี้ยวได้ยากมากขึ้น และฟอยล์ก็มีผลด้วยเหมือนกัน ยกตัวอย่างเช่น ฟิน TIGER ของเราถูกออกแบบมาเพื่อให้มันสามารถ Tracking ได้ดีในเวลาที่พายด้วยความเร็วสูง แต่ก็สามารถเลี้ยวได้ง่ายขึ้นเมื่อพายในระดับความเร็วที่ลดลง

Where many races are won and lost, the fin can help you shave off a few vital seconds arounds the buoys. Upright fins with a narrower cord will help the board pivot fast and in control compared to bigger, swept back fins with a wider cord which resists turning. The foil can have some influence, for example our TIGER fin is designed to have tracking when at speed but release at low speed which makes pivoting easier.

ฟินแต่ละรุ่นของเรา มีประสิทธิภาพในด้านใดที่สุด

ดูภาพรวมได้จากกราฟด้านล่างนี้