เลือก Fin สำหรับแข่ง

เลือก Fin สำหรับแข่ง เลือก Fin สำหรับแข่ง เลือก Fin สำหรับแข่ง เลือก Fin สำหรับแข่ง

Step 4 ในการแข่งขันในสถานการณ์ที่แตกต่างกัน ฟินแบบไหนถึงจะเหมาะสมที่สุด?

การเปลี่ยนฟินนั้นจะช่วยเพิ่มประสิทธิภาพของการพาย SUP ได้อย่างมาก โดยเฉพาะการแข่งขันที่คุณต้องเจอในหลายๆ สถานการณ์ การเลือกฟินให้เหมาะสมมีผลต่ออันดับของคุณแน่นอน

By changing your fin, you can significantly tune the performance of your SUP race board for different races and paddling conditions.

Best Fin for Touring, Flatwater or Long-Distance Paddling

สำหรับการพายบนน้ำนิ่งและการพายทางไกล สิ่งสำคัญที่ต้องมีคือ ฟินที่สามารถควบคุมทิศทางได้ดี พร้อมกับสามารถเคลื่อนที่ได้เร็วในการพายแต่ละสโตรก

ทั้ง 2 ปัจจัยนี้จะช่วยให้คุณสามารถพายด้วยจังหวะที่พอดี ไม่ถี่จนเกินไป และจังหวะการพายที่คงที่ ส่งผลให้อัตราการเต้นของหัวใจมีความสม่ำเสมอ ฟินที่มีขนาดใหญ่พร้อมกับฟอยล์ที่หนา จะช่วยให้คุณควบคุมทิศทางได้ดีและแล่นได้เร็วขึ้น อีกทั้งยังช่วยเพิ่มความเสถียรหลังจากที่ร่างกายของคุณเริ่มรู้สึกเหนื่อยล้าได้อย่างมีประสิทธิภาพ

For flatwater paddling and distance paddling it is important to have good tracking with increased glide between each stroke. Both of these factors enable you to paddle with a lower and more sustainable cadence, keeping your heart rate down and energy levels up. A larger fin with a fuller foil will generate great tracking and increased glide. A bigger fin will also help with stability as your body starts to suffer from fatigue.

Beginner to Intermediate

ฟินที่ใหญ่ขึ้นพร้อมกับฟอยล์ที่หนาจะช่วยเพิ่มประสิทธิภาพในการควบคุมทิศทางและเพิ่มความเสถียร ซึ่งเหมาะสำหรับมือใหม่ที่กำลังหัดพาย SUP จำไว้ว่า คุณจะไม่สามารถรักษาความเร็วได้เลยถ้าคุณตกจากบอร์ด หรือพายออกนอกเส้นทาง การทรงตัวให้ดีและลงน้ำหนักตรงกลางไม่เอียงไปที่ฝั่งใดฝั่งหนึ่ง จะทำให้คุณพายได้เร็วขึ้นและใช้พลังงานน้อยลง

Best Bet : RAY 24 ซม. (9.45 นิ้ว) นี่คือฟินที่ใหญ่ที่สุดของที่มี มาพร้อมกับฟอยล์ที่หนาที่สุด ได้รับการออกแบบมาเพื่อเพิ่มความเสถียรและเพิ่มความง่ายใรการควบคุมทิศทาง โดยเฉพาะอย่างยิ่งในกระแสน้ำที่เฉี่ยวที่คุณต้องเจอในการแข่ง

A bigger fin with a thicker foil will help improve tracking and stability, which is ideal for those learning to SUP. Remember that you’re not fast if you’re falling off or veering off line. Staying upright, level and on course will have you paddling faster and expending less energy.

Best Bet: RAY at 24cm (9.45 inches) this is our biggest fin with the thickest foil. It is designed to increase stability and tracking, especially in choppy water.

Advanced to Professional

นักพายที่สามารถทรงตัวได้ดีและสามารถสร้างจังหวะการพายที่ถี่ขึ้นได้แล้ว จะสามารถได้รับประโยชน์จากการใช้งานฟินขนาดเล็กได้อย่างเต็มที่ เพราะฟินขนาดเล็กจะมาพร้อมกับฟอยล์ที่บางกว่า หากใช้งานได้อย่างถูกต้อง ฟินเหล่านี้จะมีประสิทธิภาพ ช่วยให้คุณเข้าถึงความเร็วสูงสุด และฟินที่เล็กกว่า ยังเหมาะมากสำหรับการเลี้ยววนรอบทุ่น

Paddlers who are stable on their boards and who paddle with a higher cadence will benefit from a smaller fin with a thinner foil. Used correctly, these fin types are extremely efficient and will help you reach higher peak-speeds and faster course times. Smaller fins are also better for buoy turns, which are often a feature of flatwater racing.

Best Bet: TIGER

Best Fin for Technical SUP Racing

ฟินที่ดีที่สุดสำหรับ Technical SUP Racing การแข่งขันที่วัดกันด้วยเทคนิคในการพายนั้น จะมีระยะทางที่ไม่ไกลมาก แต่จะมีทุ่นมากมายให้ผู้เข้าแข่งขันเลี้ยววนรอบๆ ดังนั้นสิ่งที่สำคัญที่สุดของการแข่งประเภทนี้คือการเร่งทำความเร็วเพื่อเอาชนะคู่แข่งของคุณ ฟินตั้งตรงมากขึ้นจะช่วยให้สามารถเลี้ยวได้ดี และการออกแบบฟินให้มีขนาดเล็ก (แต่ต้องไม่เล็กเกินไป) จะช่วยเพิ่มความเร็วได้ในระดับที่ต้องการ

แต่ถ้าฟินที่เลือกมามีขนาดที่เล็กเกินไป คุณจะพบว่า ตัวเองจะไม่สามารถเร่งความเร็วได้เต็มที่อย่างที่ต้องการขณะที่ใช้ไม้พายวาดลึกลงไปใต้น้ำ นอกจากนี้ยังมีการแข่งขันทางเทคนิคประเภทต่าง ๆ เช่น Gorge Paddle Challenge หรือการแข่งขัน surf เช่น Pacific Paddle Games ซึ่งรูปแบบการแข่งขันที่คุณสนใจมีผลกับฟินที่คุณเลือกใช้ สำหรับการแข่งขันทางเทคนิคบนน้ำนิ่ง การคุมทิศทางและความเร็วเป็นสิ่งสำคัญที่สุด ในขณะที่การแข่งขันทางเทคนิคสไตล์เซิร์ฟ การควบคุมและการแล่นไปบนผิวน้ำในระดับที่ดีจะมีความสำคัญมากกว่า เนื่องจากคุณจำเป็นต้องโต้คลื่นไปยังทุ่นแต่ละอัน

Technical races are shorter and feature lots of buoy turns. It is important to be able to accelerate quickly and turn on a dime. A more upright fin helps with turning and a smaller (but not too small) fin design helps with speed. If you go too small, you may find it hard to accelerate as you dig deep with your paddle. There are also different types of technical races, those on flat water (e.g. Gorge Paddle Challenge) or those in surf (e.g. Pacific Paddle Games) and this influences how you want the board to behave. For flatwater technical races, tracking and speed are most important, while for surf-style technical races, control and flow are more important as you need to surf your way to each buoy.

Beginner to Intermediate

นักพายมือใหม่จำนวนมากในบริเวณพื้นที่จำกัด ผิวน้ำอาจจะมีการเคลื่อนไหวตลอดเวลาแม้ในวันที่ไร้คลื่น จึงไม่ควรมองข้ามผลกระทบของกระแสน้ำเหล่านั้น แม้ว่าการเลี้ยวนทุ่นเร็วจะมีความสำคัญ แต่การทรงตัวอยู่บนบอร์ดโดยไม่ตกลงไปก่อนนั้นสำคัญกว่า

Best Bet: ฟินรุ่น The RAY – ให้ความง่ายในการควบคุมทิศทางและความเสถียรอย่างที่คุณต้องการ ฟินที่ค่อนข้างตรงจะช่วยให้คุณสามารถเลี้ยวได้ดี เมื่อคุณเริ่มมีประสบการณ์และรู้สึกมั่นใจมากขึ้นแล้วก็ลองหันมาใช้ TIGER ที่มีขนาดเล็กกว่าเพื่อประสิทธิภาพความเร็วที่เพิ่มขึ้นดู

With lots of paddlers in a small confined area, the water can get quite choppy–even on flat days. The effect of this chop should not be underestimated. While fast buoy turns are important, staying on your board is more important.

Best Bet: The RAY– This will give you the tracking and stability while the relatively upright profile will help with buoy turns. As your experience progresses and you begin to feel more confident, consider trying the smaller TIGER.

Advanced to Professional

ในระหว่างการแข่งขันเทคนิคบนน้ำที่นิ่ง คุณต้องเลือกฟินที่สามารถเร่งความเร็วได้ดีที่สุดพร้อมทั้งมีศักยภาพในการเลี้ยววนทุ่น แต่สำหรับการแข่งขันที่จัดขึ้นในที่ที่มีคลื่นแรง ฟินที่ช่วยให้คุณรับรู้ถึงกระแสของคลื่นและสัมผัสรูปแบบการไหลของคลื่นได้ดีเป็นสิ่งสำคัญที่สุด

Best Bet (flatwater) : TIGER – ฟินจะให้อัตราเร่งที่เร็วที่สุด ด้วยขนาดที่ค่อนข้างเล็ก ตั้งตรง และความหนาของฟอยล์ที่เหมาะสม จึงช่วยเพิ่มประสิทธิภาพในการเลี้ยววนรอบๆทุ่นได้ดีที่สุด

Best Bet (surf zone): SONIC – ฟินนี้ออกแบบมาสำหรับการโต้คลื่นและจะช่วยให้คุณควบคุมความลื่นไหล และให้ความคล่องตัวในการโต้คลื่นได้มากที่สุด ถูกออกแบบมาเพื่อให้คุณสามารถควบคุมและเป็นหนึ่งเดียวไปพร้อมกับกระแสน้ำ ในรูปแบบการเล่นสไตล์ SUP Surf ความคล่องตัวที่เพิ่มขึ้นจะทำให้คุณได้เปรียบคู่แข่งคนอื่นๆ ขนาดฟินที่ 18 ซม. (7 นิ้ว) นี่คือฟินที่เล็กที่สุดของเราที่ให้ความคล่องตัวสูง เหมาะกับผู้ที่พายเน้นจังหวะการพายที่ค่อนข้างถี่และมีประสิทธิภาพที่ช่วยให้คุณทรงตัวได้มั่นคง

During flatwater technical races, you need a fin with fast acceleration and fast buoy turn potential. For races held in surf conditions, a fin with increased feel and flow on the wave is critical.

Best Bet (flat water): TIGER – This fin offers the fastest acceleration and increased pivot around the buoys due to its relatively small size, upright profile and moderate foil.

Best Bet (surf zone): SONIC – This fin is designed for surf and will give you more control, flow and agility on the wave. It is engineered to enable you to harness every ounce of free energy that the ocean provides. In surf zones, increased agility will be your winning edge. At 18cm (7 inches) This is our smallest fin and suits those with a high cadence and intermediate to advanced stability.

Best Fin for Downwinding 

ทิศทางของลมมีหลายรูปแบบ และความต้องการของผู้พายเองก็มีความแตกต่างกันไปตามความสามารถและสถานที่สำหรับการแข่งขัน

อย่างเช่น บนชายฝั่งทางเหนือของเมาอิ กระแสน้ำที่มีคลื่นซัดแรง อีกทั้งยังเป็นเส้นทางเดินเรือซึ่งมีความแตกต่างกับแม่น้ำฮูดซึ่งเป็นแม่น้ำสายยาว มีคลื่นเพียงเล็กน้อย นักกีฬาที่มีประสบการณ์จะมีรับมือกับคลื่นที่ซัดเข้ามาได้อย่างไม่ยากนัก แต่สำหรับนักกีฬาที่ยังไม่ค่อยมีประสบการณ์จะรู้สึกมีความลำบากในการพาย การจับคลื่น รวมถึงการรับมือกับลมแรงต่างๆ ซึ่งปัจจัยเหล่านี้มีผลอย่างมากต่อการตัดสินใจเลือกฟินที่คุณจะนำไปใช้เพื่อลงสนาม

Downwinding comes in a number of forms and paddlers’ needs are different depending on ability and location. Here on Maui’s north shore, the water is very rough and the course is an ark, compared to Hood River which is a straighter course with smaller bumps. Expert athletes will surf their way down a course, linking bump after bump, while those with less experience will paddle more and need help catching and staying in glides or fighting against side winds in choppy seas. These factors heavily influence fin choice.

Beginner to Intermediate

ความเสถียรและความลื่นไหลเป็นสิ่งสำคัญมาก ฟินที่ใหญ่ขึ้นจะช่วยเพิ่มความเสถียรและช่วยให้คุณรับมือกับลมที่พัดเข้ามาได้ดี แผ่นฟอยล์ที่หนาขึ้นจะช่วยให้บอร์ดไหลไปบนผิวน้ำได้ดีขึ้น ซึ่งช่วยให้คุณได้เก็บแรงไว้กับการพายได้มากขึ้น และมีเวลาตั้งตัวเตรียมรับมือกับการซัดของคลื่นลมที่พัดเข้ามาในครั้งต่อไป

Best Bet : MALIKO v3 – นี่เป็นฟินที่เป็นที่นิยมมากๆ กับการใช้ในสถานการณ์ที่ต้องเจอลมแรงของ Maui และในวันที่คลื่นลมสงบของ Gorge มันจะช่วยให้คุณล่องไปบนกระแสน้ำในทิศทางต้องการได้ไม่ว่ากระแสน้ำจะแรงขนาดไหน

Stability and glide are very important. A bigger fin will help with stability and help you fight against side winds (e.g. coming out of Maliko Gulch). A thicker foil will also help extend the length of the glide which gives you both a respite from paddling and more time to find the next bump.

Best Bet: MALIKO v3 – This has been a very popular fin both in high winds on Maui’s rough water and in the Gorge withlighter wind conditions. It will help you glide and keep you upright in rough seas.

Advanced to Professional

คุณชอบเซิร์ฟใช่ไหม?? ถ้าใช่ฟินที่คุณใช้จะต้องช่วยให้คุณเคลื่อนที่ไปมาระหว่างคลื่นได้ดีที่สุด และต้องช่วยให้คุณสามารถมุ่งชายฝั่งด้วยการพายน้อยที่สุด ฟินที่เล็กและโค้ง กับแผ่นฟอยล์ที่บางจะมอบความสามารถในการเล่น โต้คลื่นแบบในฝันให้กับเหล่านักพายที่มีประสบการณ์

Best bet: SONIC — นี่คือฟินที่เล็กที่สุดของเรา ได้รับการออกแบบมาเพื่อให้คุณล่องไปตามกระแสน้ำในมหาสมุทรทุกที่ รูปร่างและฟอยล์ที่ได้รับการออกแบบมา เพื่อเพิ่มประสิทธิภาพการโต้คลื่นของบอร์ด หากคติของคุณคือ ‘Surf More, Paddle Less’ นี่คือฟินที่จะช่วยให้คุณล่องไปบนคลื่นได้อีกระดับ

You love to surf right? So a fin that helps you maneuver between swells to glide down the coast with minimal paddling is going to be your best bet. A smaller, more curved fin with a thinner foil will offer the most surf ability and other rewards to the experienced paddler.

Best bet: SONIC – This is our smallest fin in the race range and is designed to enable you to milk the ocean currents. The Sonic’s shape, rake and foil are designed to enhance the surfing characteristics of your race board. If your motto is ‘Surf More, Paddle Less’ then this is the fin that will help take your downwinding to a new level.

Best Fin for Sprint Racing

Sprint เป็นการแข่งขันขนาดเล็ก แต่ต้องใช้ศักยภาพสูงมากในระยะทางสั้น ๆ การเร่งความเร็วและการควบคุมทิศทางให้อยู่หมัดเป็นสิ่งสำคัญที่สุด

Intermediate to Professional – Best Bet: TIGER พิสูจน์ด้วยความสำเร็จใน Fastest Paddler on Earth ที่ Lost Mills, ISA Worlds และคนอื่นๆ ได้รางวัลกลับมา ฟินนี้เหมาะอย่างยิ่งสำหรับการพายระยะสั้น มาพร้อมศักยภาพที่สมดุลระหว่างความง่ายในการควบคุมทิศทาง สามารถเร่งความเร็วได้ดี และให้ความเร็วสูงสุด

Sprint racing is a relatively small discipline in SUP, but one which has a lot of potential. Over such short distances, acceleration and tracking are the most important aspects of design.

Intermediate to Professional – Best Bet: TIGER – With success in the Fastest Paddler on Earth at Lost Mills, ISA Worlds and more, this fin is ideal for short sprints because it offers a great balance between tracking, acceleration and top-end speed.

Best Fin for Weedy and Shallow Water

หากคุณต้องไปพายในสนามที่เต็มไปด้วยวัชพืช ขยะ และสิ่งกีดขวางในน้ำ คุณต้องมีฟินที่สามารถกำจัดสิ่งเหล่านั้นออกไปได้ดีไว้ก่อน มันไม่มีประโยชน์เลยที่จะมีฟินที่เร็วที่สุดแต่กลับเต็มไปด้วยวัชพืชหรือถุงพลาสติกที่เข้าไปอยู่ใต้ SUP ในตอนที่ที่คุณพายอยู่

ฟินที่มีมุมคายประมาณ 45° จะช่วยให้คุณพายไปได้เรื่อยๆ โดยไม่เก็บเศษขยะเข้ามาใต้ SUP หากคุณกำลังพายในน้ำตื้น สิ่งสำคัญคือต้องมีฟินที่แข็งแรงเพื่อพร้อมรับการชนที่บริเวณท้ายบอร์ด แต่ปกติฟินทั่วๆ ไปต่างถูกออกแบบให้สามารถรับมือกับแรงกระแทกได้ดีอยู่แล้ว

If you are faced with weeds, trash and obstacles in the water, then you need a fin that will shed them. There is no point to having the fastest fin if it collects weeds or plastic bags as you paddle. A fin with a rake of 45° will let you paddle without collecting debris. If you are paddling in shallow water, it is also important to have a strong fin for when you do hit bottom. There are fin savers on the market that are designed to break on impact and save your fin when accidents happen.

Beginner to Intermediate

Best Bet MALIKO v3 – ฟินนี้มีมุมที่เหมาะสม ออกแบบมาเพื่อกำจัดวัชพืช ด้วยความยาวเพียง 21 ซม. (8.3 นิ้ว) ทำให้คุณสามารถพายในน้ำตื้นได้โดยไม่มีปัญหา

Best bet: MALIKO v3 – This fin has an aggressive rake designed to shed weeds. At only 21cm (8.3 inches) deep, you can paddle it in relatively shallow water.

Advanced to Professional

Best Bet SONIC – ฟินที่สูงและมุมที่ชันกว่ารุ่นอื่นๆ จะกำจัดวัชพืชและช่วยให้คุณพายในน้ำตื้นได้ด้วยความลึก 18 ซม. (7 นิ้ว)

Best bet: SONIC – With a high and progressive rake, this fin will cut through weeds and enable you to paddle in very shallow water thanks to its 18cm (7 inch) depth.